Westlanders in Australië (2025)
Westlanders in Australië
Westlanders in Australië vertelt het verhaal van de familie Looyen, een 'normaal Nederlands gezin' dat in 1976 vanuit Nederland naar Australië vertrok. De documentaire gaat niet alleen over emigratie, maar ook over de impact daarvan op identiteit en verbondenheid. Vanaf 22 maart is de film online te zien op het YouTube-kanaal van Van Berkel Films.
Het verhaal van de familie Looyen
In 1976 emigreerde het ‘normale Nederlandse gezin' Looyen — Henk, Wilhelmina en hun kinderen Paul en Nathalie — van Ter Heijde naar Australië. Ze vertrokken met het schip de Australis op zoek naar een nieuw leven. Henk startte een aannemersbedrijf en Wilhelmina’s ouders waren eerder naar Australië verhuisd om daar het restaurant Pierre’s Mill in Redcliffe te openen.
Meer dan alleen emigratie
Westlanders in Australië vertelt meer dan alleen het emigratieverhaal van de familie Looyen. Het gaat ook over de vragen die emigranten zich stellen over hun identiteit en verbondenheid. Hoe blijven je Nederlandse roots levend in een ander land?
Wat betekent emigratie?
De documentaire kijkt naar de persoonlijke en emotionele kant van emigratie. Wat betekent het om alles achter te laten en opnieuw te beginnen in een nieuw land? Het is niet alleen een verhaal van feiten, maar ook van de zoektocht naar een nieuw thuis en een nieuwe identiteit.
Waar te zien?
Westlanders in Australië is online te bekijken op het YouTube-kanaal van Van Berkel Films en andere platforms zoals www.vijfeeuwenmigratie.nl en Australische media. De documentaire biedt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan tentoonstellingen, paneldiscussies en academische sessies.
Financiering en samenwerking
De documentaire is een initiatief van filmmaker Heleen van Berkel. Na succesvolle fondsenwerking en samenwerking met musea, archieven en cultuurprofessionals in zowel Australië als Nederland kwam dit project tot stand. Dit project wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden via de ambassade van Nederland in Australië. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Dit project is mede mogelijk gemaakt door DutchCulture. Met bijzondere medewerking van het Huygens Instituut, Dutch Australian Foundation (DAF) en het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM).
Meer informatie:
Official filmtrailer Westlanders in Australia
ENG info Documentary Westlanders in Australia

Documentaire De WIlDPLUKKER (2023)
De documentaire is een portret van Wildplukker Daphne. Haar interesse voor de natuur is thuis al met de paplepel ingegoten. We volgen Daphne gedurende een aantal seizoenen. Tijdens een Wildplukwandeling geeft ze uitleg van de werking van planten, kruiden, bloemen en bessen. We zien wat je kunt bereiden met het geplukte uit de natuur uit eigen tuin en tijdens een kookworkshop. En we maken kennis met het Wildplukkersgilde tijdens een paddenstoelenwandeling in een bos en het kennis delen met elkaar. Deze documentaire laat op een inspirerende manier zien hoe Daphne te werk gaat. Haar motivatie, beleving, toepassingen en professionaliteit vormen de rode draad in het verhaal.
Waar te zien?
Deze tv-documentaire is gemaakt in eigen beheer en werd genomineerd door het Toronto International Women Film Festival en het Paris Lift Off Film Festival. Hij werd uitgezonden door TV West en is te zien op de website van www.daphnestruint.nl
Documentaire EZELFLUISTERINGEN (2020)
In 2020 kwam de eerste tv-documentaire Ezelfluisteringen uit in eigen beheer die werd uitgezonden door TV West. Het is een korte documentaire over therapie met ezels, waarin coach Rose-Marie mensen begeleidt op basis van ontmoeting en verbinding - zonder oordeel, zonder diagnose. Ezels leven in het hier en nu en spiegelen wat er vanbinnen speelt. Ze brengen rust, helpen bij overprikkeling en maken contact op een eerlijke, zachte manier.
Kinderen, volwassenen en gezinnen zijn welkom om samen te onderzoeken hoe het nu gaat. Eén van de deelnemers, Floris, komt wekelijks naar de ezels. Hij leert via hun rustige aanwezigheid om emoties te uiten en zich te verbinden—en dat wat hij bij de ezels oefent, werkt door in het dagelijks leven. Een bijzonder moment in de film is te zien als de grote ezel Hervé, vol spanning, zich op zijn rug in het zand laat vallen. Rollend en balkend ontlaadt hij wat hij heeft opgenomen. "Hij voelt veel en moet dat ook weer loslaten," vertelt Rose-Marie. "Wij mensen kunnen daar nog iets van leren." Tegen het decor van een prachtig duinlandschap schetst
Ezelfluisteringen een warm en eerlijk portret van een unieke vorm van therapie - waar mens en dier elkaar ontmoeten, en waar alles er mag zijn.